xelonakixelonakixelonaki
7+1 είδη βιβλίου που κάθε παιδική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει

Στο διαδίκτυο θα βρείτε λίστες για το ποια βιβλία πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει ένα παιδί, με ενδεικτικούς τίτλους και περιλήψεις αλλά και προτάσεις εκδόσεων. Όμως, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και πριν το μπουκώσετε με κλασικές επιλογές, πρέπει να του δώσετε την ευκαιρία να διαλέξει. Παρακάτω θα βρείτε 8 ενδεικτικά ήδη βιβλίων που πρέπει να έχει κάθε παιδί στη βιβλιοθήκη του για να αρχίσετε την έρευνά σας!

Επιτραπέζια βιβλία.

Αυτή η κατηγορία αναφέρεται περισσότερο στη μορφή των βιβλίων και όχι στο περιεχόμενό τους, αλλά πιστέψτε μας, είναι εξίσου σημαντικό στοιχείο. Είναι οι βοηθητικές ρόδες στο ποδήλατο της λογοτεχνίας. Μπορείτε να τα δώσετε σε έξαλλα νήπια που θα τα ξεφυλλίσουν, θα τα μασήσουν, θα τα κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτές οι χοντρές χάρτινες σελίδες τα αντέχουν όλα! Διδάσκουν τα παιδιά ότι τα βιβλία δεν είναι αναλώσιμα και φυσικά εκπαιδεύουν τα χεράκια τους να μάθουν να τελειοποιήσουν την τέχνη του «γυρνάω σελίδα» που είναι μεγάλη ανακάλυψη στην ιστορία του διαβάσματος. (οι ηλεκτρονικές σελίδες χάνουν κάτι από την τελειότητά τους).

Μυθολογία

Ο κόσμος μας έχει μια πλούσια ιστορία μύθων και παραμυθιών και, φυσικά, τα παιδιά είναι οι πιο πιστοί αναγνώστες τέτοιων ιστοριών. Δεν μιλάμε βέβαια μόνο για την ελληνική μυθολογία αλλά και για τα ξακουστά παραμύθια των Άντερσεν και τους μύθους του Αισώπου. Αυτά σχετίζονται έτσι κι αλλιώς με οτιδήποτε πρόκειται να διαβάσουν στη ζωή τους, οπότε τα θεμέλια πρέπει να μπουν στο σπίτι!

Βιβλία που αγαπήσατε σαν παιδιά

Φυσικά, δεν θα πρέπει να περιμένετε τα παιδιά σας να έχουν τα ίδια γούστα με εσάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους τις δικές σας «διαχρονικές αγάπες». Αν μην τι άλλο θα τους δείξετε πόσο σημαντικό μπορεί να γίνει ένα βιβλίο για κάποιον που το αντιμετωπίζει σα θησαυρό!

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ – ΜΕΓΑΛΟ EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ (ΓΑΛΑΖΙΟ)

Βιβλία που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους

Αυτό μπορεί να ακουστεί κάπως απρεπές και δύσκολο, αλλά αν το παιδί σας ξεκαρδίζεται με το ρέψιμο και άλλους τέτοιους ήχους, καλό θα ήταν να τους αγοράσετε κάτι που να αφορά σε αυτά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να διαβάζουν μόνο αυτά που θέλουν, αλλά αν θέλετε τα μικρά σας να αγαπήσουν το διάβασμα, πρέπει να βρουν κάτι ενδιαφέρον στα βιβλία που θα τους χαρίσετε.Το ίδιο πέπει να έχετε στο μυαλό σας για οποιοδήποτε θέμα κι αν αγαπούν. Αν η μικρή Γωγώ λατρεύει τα φορτηγά, προς θεού μην της αγοράζετε μόνο βιβλιαράκια για την Άριελ!

Ποίηση

Πολλοί ενήλικες βαριούνται την ποίηση, αλλά για τους νεαρούς αναγνώστες αποτελεί ένα φοβερά ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Τα διδάσκει ότι ακόμα κι αν οι μικρές προτασούλες είναι παράξενες και πολλές φορές ακατανόητες, μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα..και τα παιδιά το λατρεύουν αυτό!

Βιβλία γενικών γνώσεων

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να μάθουν για τον κόσμο μόνο από το διαδίκτυο. Γιατί το διαδίκτυο  θα διαφοροποιείται πάντα. Γιατί τα παιδιά γνωρίζουν ότι είναι πάντα ένα κλικ μακριά από ένα βιντεάκι που θα τους κάνει να γελάσουν, αλλά τα πεζά βιβλία προσφέρουν στα παιδιά την πραγματικότητα σε συσκευασία δώρου, και τους επιτρέπει να ερευνήσουν και να μελετήσουν με τους δικούς τους ρυθμούς. Ο άτλαντας, βιβλία για τα ζώα, ιστορικά βιβλία (ανάλογα της ηλικίας τους),βιογραφίες, εγκυκλοπαίδειες, συνοδεύον τα παιδιά στο ταξίδι τους στον κόσμο και τους συστήνουν στη διαφορετικότητα με έναν τρόπο που μια διαδικτυακή σελίδα δεν θα μπορέσει ποτέ να το κάνει.

Βιβλία που είναι «μεγάλα» για αυτά

Το Παραμύθι χωρίς όνομα,   είναι ένα δύσκολο βιβλίο για να το διαβάσει ένα παιδί μόνο του. Αναπόφευκτα, όμως, κάθε παιδί θα έρθει η ώρα να διαβάσει κάτι που θα το δυσκολέψει και είναι μια καλή ιδέα να τους τα προσφέρετε, γιατί το διάβασμα πρέπει να είναι έμπνευση. Αφού ξεπεράσουν τα βιβλία με χοντρές σελίδες, ασχολούνται με τα βιβλία που έχουν εικόνες και τελικά ξεκινούν να διαβάζουν βιβλία με κεφάλαια! Αυτός είναι ο στόχος! Οπότε αν το παιδί σας θέλει να διαβάσει το Χάρυ Πότερ, βοηθείστε το να τα καταφέρει βήμα-βήμα.

Βιβλία – τετράδια με λευκές σελίδες

Τα βιβλία αυτά είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να χαρίσετε στα παιδιά σας. Είναι μια πρόσκληση να γράψουν τις δικές τους ιστορίες! Αρκεί μόνο να τους δώσετε το κίνητρο να προσπαθήσουν.

ΕΛΛΑΔΑ: ΒΙΒΛΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – GREECE: COLOURING BOOK

 

Επιστροφή στην κατηγορία Shopping