xelonakixelonakixelonaki
H μουσική βοηθάει στη διάσπαση προσοχής!

Τα παιδιά με διαταραχή προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ),συνήθως τα βρίσκουν σκούρα στο να διαβάσουν για το σχολείο. Ακόμα κι αν σαν γονείς προτιμάτε την ησυχία για να συγκεντρωθείτε σε μία εργασία, μπορεί να μην είναι λύση για το παιδί σας. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει με ευεργετικά αποτελέσματα.

Η μάχη για συγκέντρωση στα παιδιά που υποφέρουν από ΔΕΠΥ

Για τη μαμά και τον μπαμπά ενός παιδιού με ΔΕΠΥ, η μελέτη για το σχολείο μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μια πολύ στρεσογόνο στιγμή της ημέρας. Για κάποια παιδιά, η ώρα που κάθονται στην καρέκλα για να μελετήσουν με τη βοήθεια ή όχι των γονέων, είναι η ώρα που η φαρμακευτική τους αγωγή σταματά να λειτουργεί! Ορισμένες φορές είναι μια πρόκληση για αυτά, γιατί όλοι περιμένουν να κάθονται ήσυχα στο θρανίο τους όλη την ημέρα, και το να κάνουν το ίδιο και στο σπίτι τους φαίνεται αδιανόητο. Σαν γονέας, η πρώτη σας σκέψη μάλλον θα είναι να περιορίσετε το παιδί σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο, όσο το δυνατόν πιο «ακίνητο» στην καρέκλα του μέχρι να τελειώσει τη μελέτη του. Παρόλ’ αυτά, ενδεχομένως δεν έχετε δοκιμάσει ένα κρυφό χαρτί που μπορεί να σας βοηθήσει στο έργο σας : τη μουσική!

Χρησιμοποιώντας τη μουσική για να κάνουμε focus!

Για ένα παδί με ΔΕΠΥ, η συγκέντρωση μπορεί να είναι κάτι τόσο ουτοπικό όσο το να προσπαθήσει να πιάσει ένα σύννεφο με τα χεράκια του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός του είναι πολύ ιδιαίτερος σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν μικρότερο μπροστινό λοβό, που είναι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη συγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο. Επίσης ο εγκέφαλος του παιδιού με ΔΕΠΥ έχει λιγότερη φαιά ουσία και ενδεχομένως  διαφοροποιείται και ως προς τους νευρώνες που ελέγχουν την προσοχή. Η μουσική μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρωθεί, ακόμα κι αν όλες οι «καλωδιώσεις» του νου του, αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι απόλυτα φυσιολιγικό να θεωρείτε ότι ένα απόλυτα ήσυχο περιβάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το μικρό σας, καθώς μπορεί να έχετε παρατηρήσει πόσο αποσπάται με τον παραμικρό θόρυβο ή ακόμα και την εναλλαγή φωτισμού. Αυτή είναι , μάλιστα, και η μέθοδος που υιοθετούν οι περισσότεροι δάσκαλοι στην τάξη, όταν έχουν παιδιά με ΔΕΠΥ. Ωστόσο, η μουσική για έναν τόσο ιδιαίτερο εγκέφαλο μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα και όχι ένα ακόμα ερέθισμα για να χάσει το παιδί τη συγκέντρωσή του. Αυτό συμβαίνει γιατί, το πιστεύετε ή όχι, η μουσική επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου!

Ο εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένες χημικές ουσίες για να συγκεντρωθεί. Κάποια παιδιά με ΔΕΠΥ βοηθιούνται σε αυτό μέσω της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν. Μια άλλη στρατηγική, όμως, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και παράλληλα με την αγωγή τους, είναι να αφήσετε τα παιδιά σας να βάλουν τα ακουστικά τους την ώρα που μελετούν για το σχολείο! Η μουσική, αντίθετα με τους απλούς ήχους, μπορέι να βοηθήσει τον εγκέφαλο να παραγάγει ντοπαμίνη.  Ακούγοντας μουσική, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι αυξάνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία δρα σαν κινητήριος δύναμη γιατί βοηθά στο να είμαστε παραγωγικοί. Επίσης βοηθά τη μνήμη και μας βοηθά να ολοκληρώσουμε τις εργασίες με τις οποίες καταπιανόμαστε.

Η δύναμη του Μότσαρτ

Για δεκαετίες, ερευνώνται τα πλεονεκτήματα της κλασικής μουσικής για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, ασχολήθηκαν με το κατά πόσο η μουσική του Μότσαρτ επηρεάζει την ευστροφία και τη συγκέντρωση. Μερικές από αυτές τις μελέτες, παρατήρησαν παιδιά που παρακολούθησαν μαθήματα πιάνου και άλλα που απλά άκουγαν μουσική. Κατόπιν, οι ερευνητές μέτρησαν κατά πόσο η μουσική επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών να ολοκληρώνουν τεστάκια με σαφείς οδηγίες. Το αποτέλεσμα έγινε γνωστό ως “Mozart Effect” (Η επίδραση του Μότσαρτ),το οποίο υποστηρίζει ότι η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την χωρική αντίληψη και γι αυτό βοηθά στο να ολοκληρωθούν εργασίες σχετικά με αυτήν (πχ τεστ αντίληψης χώρου).

Κι ενώ ο Μότσαρτ παίρνει τα εύσημα, δεν είναι το πλέον ενδεδειγμένο είδος μουσικής για να βοηθήσει το παιδί σας να μελετήσει. Σίγουρα κάποια είδη μουσικής είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά βοηθητικά για μια τέτοια διαδικασία. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο για να βρείτε το κατάλληλο είδος που θα βοηθήσει το μικρό σας. Για παράδειγμα, το να ακούν ραδιόφωνο, λογικά θα είναι αρκετά ενοχλητικό. Μια καλή συμβουλή θα ήταν να αποφύγετε μουσική με λόγια που θα μπορούσε να κάνει το παιδί σας να θέλει να τραγουδήσει τους στίχους. Ωστόσο, εκτός από αυτόν τον περιορισμό μπορείτε να δοκιμάσετε από παραδοσιακή μέχρι κλασική μουσική.

Ξεσκονίστε τις δισκοθήκες σας και το internet και ξεκινήστε!

Αγκαλιάστε το μικρό σας και δείτε αν του ταιριάζει να διαβάζει με μουσική!

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί