xelonakixelonakixelonaki
Παιδικό άσθμα και κολύμβηση: Ναι ή όχι & γιατί

Το παιδικό άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Είναι η πιο συχνή μη μεταδοτική ασθένεια στα παιδιά. Περίπου 10-15% των παιδιών παγκοσμίως έχουν εκδηλώσει συμπτώματα άσθματος τον τελευταίο χρόνο. Τα συμπτώματα είναι βήχας, συριγμός, δύσπνοια και βάρος στο στήθος.

Η άσκηση μπορεί να γίνει συχνά δύσκολη για τα παιδιά με άσθμα, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει αυτά τα συμπτώματα. Η κολύμβηση, όμως, μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή άσκησης για παιδιά με άσθμα, καθώς προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα οφέλη της κολύμβησης για παιδιά με άσθμα. Θα δώσουμε συμβουλές στους γονείς, καθώς και πληροφορίες για το πότε η κολύμβηση είναι κατάλληλη για το παιδάκι τους.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε πάθηση χρειάζεται τη σωστή και συνετή παρακολούθηση από γονείς, κηδεμόνες και δασκάλους. Γι’ αυτό καλό είναι όλοι μας να γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε μια τέτοια περίπτωση.

Οφέλη της κολύμβησης για παιδιά με άσθμα

Γενικότερα, η κολύμβηση σχετίζεται με τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας των παιδιών, την αύξηση της μυϊκής τους δύναμης και αντοχής και τη μείωση του άγχους και του φόβου για το υγρό στοιχείο. Συγκεκριμένα, όμως, η κολύμβηση έχει προταθεί ως το πλέον κατάλληλο άθλημα για παιδιά με παιδικό άσθμα, διότι το κολύμπι είναι πιο φιλική άσκηση για τον οργανισμό με άσθμα, σε σχέση με άλλους τύπους σωματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το κολύμπι βελτιώνει την ποιότητα ύπνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, ένα παιδί με άσθμα είναι καλύτερο να κάνει μια ελαφριά σωματική δραστηριότητα από το να μην κάνει καθόλου δραστηριότητες στη ζωή του.

Τα οφέλη της βρεφικής και παιδικής κολύμβησης είναι πολλά. Αυτό που έχει αξία να προσέξετε ως γονείς, όμως, είναι η υπερέκθεση σε υποπροϊόντα χλωρίου στις πισίνες. Επιλέξτε μια πισίνα που γνωρίζετε ότι καθαρίζεται συχνά και χλωριώνεται μόνο όσο πραγματικά χρειάζεται.

Συμβουλές προς τους γονείς παιδιών με άσθμα

Η κολύμβηση για παιδιά μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία των παιδιών με άσθμα, όμως η ασφάλειά τους αποτελεί προτεραιότητα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η εμπειρία της κολύμβησης θα είναι ευχάριστη και ωφέλιμη για το παιδί σας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νερό.

8 συμβουλές για το μάθημα κολύμβησης

  1. Ζητήστε τη γραπτή βεβαίωση του επιβλέποντα ιατρού, για τη συμμετοχή του παιδιού σε κολυμβητικές δραστηριότητες. Όπως είπαμε, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ο γιατρός που γνωρίζει το ιστορικό, μπορεί να αποφασίσει αν το παιδί είναι σωστό να ξεκινήσει τη σωματική δραστηριότητα και με ποια συχνότητα.
  2. Επιλέξτε μια πισίνα με καθαρό νερό, ελεγχόμενα επίπεδα χλωρίου και σωστή θερμοκρασία. Στα xelonakia λαμβάνουμε πιστοποίηση καθαρότητας νερού κάθε εβδομάδα από τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών και φροντίζουμε να θερμαίνεται η πισίνα μας, ώστε η κολύμβηση να είναι άνετη για όλα τα παιδάκια.
  3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει στην προθέρμανση σε κάθε μάθημα κολύμβησης. Η προθέρμανση βοηθά στην προετοιμασία του σώματος για την άσκηση και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος.
  4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κολυμπά τακτικά και σε μέτρια ένταση. Η ενθάρρυνση από τους γονείς των παιδιών με συμπτώματα άσθματος να κάνουν τακτικά κολύμπι παίζει σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση της υγείας τους μακροπρόθεσμα. Η υπερβολική ένταση, όμως, μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή του και δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για μια ποιοτική εμπειρία κολύμβησης.
  5. Επιτρέψτε του να παίρνει διαλείμματα κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Τα διαλείμματα επιτρέπουν στο παιδί σας να ξεκουραστεί και να αναπνεύσει άνετα.
  6. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει πάντα μαζί του φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το παιδί σας θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή του.
  7. Παρακολουθήστε το παιδί σας κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Φυσικά, ο δάσκαλος βρίσκεται πάντα μαζί με τα παιδιά που κολυμπούν. Είναι, όμως σημαντικό να επιβλέπετε κι εσείς την κατάστασή του, καθώς μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί περνάει καλά ή αν δυσκολεύεται κάπου.
  8. Ενθαρρύνετε υγιεινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή και η καλή ρουτίνα ύπνου. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος.

Αν έχετε ένα παιδάκι με συμπτώματα άσθματος, ενημερώστε τον δάσκαλο κολύμβησης και ακολουθήστε τις οδηγίες των γιατρών. Το παιδικό άσθμα πολλές φορές υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει και σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να γίνει λόγος απομάκρυνσης ενός παιδιού από το παιχνίδι και τη χαρά της κολύμβησης.

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί