xelonakixelonakixelonaki
5+1 απλοί κανόνες για μια υγιή σχέση με το σύντροφό σας

Η συμβίωση είναι περίπλοκη. Ακόμα και στους καλύτερους γάμους δεν λείπει ή ένταση και οι καβγάδες. Αλλάξτε πρώτα εσείς. Ενώ χρειάζονται δύο για να δημιουργηθεί ένα ζευγάρι, εντούτοις αρκεί να κάνει μόνο ένας την αρχή για να βελτιωθεί μια σχέση.

  1. Δείξτε το σεβασμό και το θαυμασμό σας και περιορίστε την κριτική. Καθημερινά κάντε τουλάχιστον δύο θετικά σχόλια για να το σύντροφό σας και αναφέρετε λεπτομέρειες σχετικά με το τι σας αρέσει σ’ αυτόν (“Μου άρεσε η θετική ενέργεια που έβγαζες στο πάρτι χτες το βράδυ”). Βεβαιωθείτε ότι τα θετικά σχόλιά σας δεν ξεπερνούν ένα λογικό όριο.

    Πολλοί αποδέχονται και εκτιμούν την κριτική στο αρχικό στάδιο μιας σχέσης, αλλά με το καιρό  και αυτοί ακόμα αντιδρούν στο οποιοδήποτε κριτικό σχόλιο. Δώστε τόπο στην οργή για μη σημαντικά ζητήματα. Όταν πρέπει να είστε επικριτικοί, κάντε το χρησιμοποιώντας  το πολύ τρεις φράσεις. Θυμηθείτε αυτό: Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια σχέση ( τουλάχιστον όχι ευτυχισμένα) αν αισθάνεται ότι είναι περισσότερο αντικείμενο κριτικής παρά θαυμασμού .
  1. Να ακούτε και να μη φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη.Το να ακούμε προσεχτικά το συνομιλητή σας είναι το σημαντικότερο πνευματικό δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο σύντροφό σας. Προσπαθήστε ν’ ακούτε με σκοπό να κατανοήσετε, χωρίς διακοπές, χωρίς αμφισβήτηση ή αντιρρήσεις. Σταματήστε να αμύνεστε συνέχεια.

    Μπορείτε να πείτε:  “Συγγνώμη για τη δική μου ευθύνη στο πρόβλημα », ακόμη και αν είστε πεπεισμένοι ότι φταίτε μόνο για το 10 % του προβλήματος.
  1. Φροντίστε στον εαυτό σας. Βρεθείτε με τους φίλους και την οικογένεια σας, ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντα σας, προσφέρετε βοήθεια σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Αν η κύρια ενέργειας σας δεν κατευθύνεται στο να ζείτε τη δική σας ζωή όσο το δυνατόν καλύτερα , θα επικεντρώνεστε υπερβολικά στο σύντροφό σας με ένα προβληματικό ή κριτικό τρόπο . Ξεκινήστε μαθήματα χορού , μαθήματα σκι, ή γραφτείτε σε ένα σύλλογο φίλων βιβλίου, προσφέρετε βοήθεια σε οργανώσεις και συλλόγους για παιδιά ή αδέσποτα ζώα! Όσο περισσότερο πάθος δείχνετε για τη ζωή έξω από το γάμο σας , τόσο περισσότερο πάθος  θα βρείτε και μέσα στη σχέση ή στο γάμο σας.

  2. Προσπαθήστε για τις λεπτομέρειες. Όταν λέτε ότι θα κάνετε κάτι, κάντε το ! Μη θεωρείτε ότι η συνολική συμβολή σας στην σχέση αντισταθμίζει την αποτυχία να τηρήσετε το λόγο σας ακόμα και αν αυτό αφορά σε μικρά πράγματα όπως να μαζέψετε τις κάλτσες σας ή να μεταφέρετε τα κουτιά στην αποθήκη ή να μαζεύετε τις τρίχες σας από το ντουζ.

  3. Μιλήστε με ηρεμία!Ένα απόμακρος σύντροφος μπορεί να αποφεύγει τη συνομιλία, μόνο και μόνο επειδή του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Κάποιες φορές ο ένοχος είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούμε και η ένταση στη φωνή μας. Επιβραδύνετε την ομιλία σας , χαμηλώστε την ένταση της φωνής, και μην οξύνετε την όποια διαφωνία σας.

  4. Βρείτε τα όρια σας και τερματίστε τη συνομιλία όταν ο σύντροφός σας είναι αγενής ή σας μειώνει.Μπορείτε να πείτε : ” Ας σταματήσουμε την κουβέντα. Είμαι πρόθυμος/η να σε ακούσω, μόλις μπορέσεις να μιλήσεις με ηρεμία και με σεβασμό.” Διατηρήστε αυτή τη στάση μέχρι να καταστεί εφικτό να γίνει ένας ήρεμος διάλογος . Να προσαρμόζεστε για χάρη του/της συντρόφου σας, αλλά μην θυσιάζετε τις βασικές αξίες, τις πεποιθήσεις και τις προτεραιότητες σας, υπό την πίεση της σχέσης. Να βάλετε διαχωριστικές γραμμές και να θέσετε τα όρια για το μέχρι που μπορείτε να υποχωρήσετε κάθε φορά.

Όλα γίνονται σιγά σιγά! Ξεκινήστε με το να διαλέξτε δύο από τους παραπάνω κανόνες και ακολουθήστε τους πιστά .

Επιστροφή στην κατηγορία Μαμά