xelonakixelonakixelonaki
Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Στην τελική ευθεία!

Συγχαρητήρια μανούλα! Φτάνει η κρίσιμη ώρα και μένουν μόνο λίγες εβδομάδες για να κρατήσεις αγκαλιά το μωράκι σου!

Αυτό θα είναι ένα πολυάσχολο τρίμηνο. Όχι μόνο πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε όσα κάνατε, να κοιμάστε και να τρέφεστε σωστά, να ασκείστε και να φροντίζετε τον εαυτό σας, αλλά πρέπει να κάνετε και καινούρια πλάνα.

1.Κάντε μαθήματα για την εγκυμοσύνη

Η γνώση είναι δύναμη. Ο στόχος είναι να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις. Μιλήστε με άλλες εγκύους που αντιλαμβάνονται καλύτερα τα θέματά σας.

Τα μαθήματα Λαμάζ θα σας βοηθήσουν με ασκήσεις αναπνοής, η μέθοδος Μπράντλευ θα σας βοηθήσει στο να χαλαρώνετε το κορμί σας. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μόνη σας ή με το σύντροφό σας ή κάποιο συγγενή /φίλο σας και θα σας προετοιμάσουν για την ώρα του τοκετού.

2. Κάνετε ένα πλάνο για την εγκυμοσύνη σας

Φυσικά δεν μπορείτε να προβλέψετε πώς θα πάει αυτή η μέρα. Και οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα πάει σύμφωνα με το σχέδιο, επειδή η ζωή έχει δικό της σχέδιο. Αλλά με τη θεωρία ότι αν δεν ξέρετε πού κατευθύνεστε, θα καταλήξετε κάπου αλλού και ότι η πρόθεσή σας μετρά στον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα, το πλάνο για τις ημέρες στο νοσοκομείο είναι μια καλή ιδέα.

3. Μιλήστε με τον σύντροφό σας

Αρχίστε να μιλάτε με τον σύντροφό σας, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, σχετικά με τις ιδέες σας για την παιδική ηλικία. Αν σκοπεύετε να θηλάσετε, για παράδειγμα.  Ο σύντροφός σας πρέπει να καταλάβει γιατί κάνετε αυτές τις επιλογές, γιατί θα χρειαστείτε την υποστήριξή του.

4. Ξεκινήστε να σκέφτεστε τι βοήθεια θα χρειαστείτε μετά την γέννα

Ας υποθέσουμε ότι θα είστε στο κρεβάτι 24/7 για την πρώτη εβδομάδα, είτε θηλάζοντας ή είτε κοιμώμενη. Χρειάζεται αυτός ο χρόνος για να συνδεθείτε με το μωρό σας και να μάθετε πώς να το ταΐζετε και να το ανακουφίζετε από το κλάμα. Αλλά θα χρειαστείτε βοήθεια! Μια καθησυχαστική γιαγιά μπορεί να βοηθήσει με το μωρό όταν φτάνετε στα όριά σας. Χρειάζεστε κάποιον που μπορεί να πλύνει τα πιάτα σας και να τρέξει στο σούπερ μάρκετ, ενώ φροντίζετε το μωρό σας. Επίσης, δεν θέλετε να “πλημμυρίσετε” στους επισκέπτες. Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για  φίλους και συγγενείς να έρθουν σε επαφή με το μωρό μετά τον πρώτο μήνα, όταν εσείς και το μωρό έχετε πάρει τα πάνω σας, θηλάζετε κανονικά, και έχετε ηρεμήσει από τις ορμόνες μετά τον τοκετό.
Συζητήστε με τον σύντροφό σας για το πώς και οι δύο οραματίζεστε τις πρώτες δύο εβδομάδες της νέας οικογενειακής σας ζωής. Μπορείτε, αν θέλετε, να εξετάσετε το γεγονός ότι οι μπαμπάδες που παίρνουν μερικές εβδομάδες άδεια όταν γεννιούνται τα παιδιά τους είναι πιο κοντά σε αυτά σε κάθε στάδιο της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας.

5. Ετοιμάστε τα πράγματά σας για το νοσοκομείο

Πιθανότατα θέλετε δύο τσάντες: μία για μετά τη γέννηση και μία για τη διαδικασία του τοκετού. Η πρώτη παίρνει τις πάνες, μερικά μπουρνούζια και καπέλα για να κρατήσει το μικρό κεφάλι του μωρού σας ζεστό, καθώς και τα πράγματα σας (σερβιέτες, σουτιέν, εσώρουχα). Η άλλη παίρνει κάμερα / βιντεοκάμερα, σνακ και οτιδήποτε θα σας καθησυχάσει και θα σας χαλαρώσει κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως λάδι μασάζ, χαλαρωτική μουσική, ένα βιβλίο.

6. Ψωνίστε τα απαραίτητα

Θα βρείτε τεράστιους καταλόγους για να ψωνίσετε για το μωρό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεστε παρά μόνο τα βασικά.

7. Πλάνο θηλασμού

Δεν χρειάζεται να μασάμε τα λόγια μας: Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι υγιέστερα και εξυπνότερα. Ενώ λίγες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με τις συναισθηματικές επιπτώσεις του θηλασμού είτε στη μητέρα είτε στο παιδί, γνωρίζουμε ότι η θηλάζουσα μητέρα εμφανίζει ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν το πώς αντιλαμβάνεται το βρέφος της.
Αλλά αν αναρωτιέστε…αποτύχατε εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να θηλάσετε, αν για παράδειγμα καταλήξετε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή που το μωρό δεν μπορεί να έχει; Φυσικά και ΟΧΙ.

Ενώ είστε έγκυος:

  • Διαβάστε ένα καλό βιβλίο ή δύο για το θηλασμό για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας.
  • Αγοράστε ένα μαξιλάρι θηλασμού (είναι ανεκτίμητο.)
Επιστροφή στην κατηγορία Εγκυμοσύνη