xelonakixelonakixelonaki
Βούρτσισμα δοντιών, αυτή η μάστιγα!

10+1 συμβουλές για να πείσετε το μικρό σας!

1. Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών μέρος της ρουτίνας.
Μπορεί να θέλετε να το δοκιμάσετε ΠΡΙΝ το λουτρό έτσι το μικρό σας δεν θα είναι τόσο κουρασμένο. Ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του λουτρού. Θα είναι λίγο δύσκολο για σας μέσα στις σαπουνάδες, αλλά θα είναι πιο παιχνιδιάρικο και χαλαρό. Ακόμα και μετά το δείπνο.

2. Σκεφτείτε να παραλείψετε τη οδοντόκρεμα.
Οι περισσότεροι οδοντίατροι λένε ότι δεν πειράζει να μη χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα σε αυτή την ηλικία, και επειδή στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσει η γεύση της, μπορείτε να πειραματιστείτε για να δείτε εάν αυτό κάνει το παιδί σας πιο δεκτικό στο βούρτσισμα. Η άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε μια ιδιαίτερη οδοντόκρεμα για τα παιδιά, που θα ανήκει μόνο σε αυτό,  για να τη δοκιμάσει και να έχει επιλογές. Ίσως αυτό να του δώσει κίνητρό.

3. «Παίξτε» με την οδοντόβουρτσα μέσα στην ημέρα..
..για να το βοηθήσετε να την χρησιμοποιήσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του γι ‘αυτό. Για παράδειγμα: Αφήστε το να βουρτσίζει τα δοντάκια του αγαπημένου του λούτρινου ή κούκλας. Βουρτσίστε όλο το σώμα της – το χέρι, το αυτί της. «Είναι αυτό που πρέπει να βουρτσίζω; χμ.. μάλλον πρέπει να δοκιμάσω άλλο μέρος του σώματος. Α! Καλέ για το στόμα είναι αυτή η βούρτσα!» Αφήστε το, ακόμα,  να βουρτσίζει τα δόντια σας για να δει πόσο εύκολο είναι!

Παιδική Οδοντόβουρτσα Soft 6-9 ετών

4. Χρησιμοποιήστε ήχους για να ξεκινήσετε τις καλές συνήθειες.
Ενθαρρύνετέ το να πει «παιχνίδιιιιι» (για τα μπροστινά δόντια) και «θάλασσαααα» (για τα πίσω δόντια) και να βρυχάται σαν ζώο έτσι που το στόμα του να είναι ανοιχτό ενώ βουρτσίζει. Αυτό κάνει όλη την διαδικασία περισσότερο συναρπαστική ακόμα κι από ενα παιχνίδι.

5. Τραγουδήστε!
«Αυτός είναι ο τρόπος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας, αφού τρώμε το δείπνο μας» ή «Η οδοντόβουρτσα στο στόμα πηγαίνει γύρω και γύρω» μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι στίχοι επειδή το τραγούδι αυξάνει το επίπεδο διασκέδασης και ενισχύει τη ρουτίνα. Και ίσως το πιο σημαντικό, διαβεβαιώνει το παιδί ότι το βούρτσισμα γίνεται σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, επειδή μπορούν να υπολογίζουν ότι τελειώνει όταν τελειώνει το τραγούδι. Αυτό μας οδηγεί στο …

6. Κρατήστε τη διαδικασία πολύ σύντομη!
Μπορείτε να επιμηκύνετε το χρόνο του βουρτσίσματος χρησιμοποιώντας τραγούδια σαν χρονοδιακόπτες καθώς βουρτσίζει τα δοντάκια του.

Σετ Στοματικής Υγιεινής 2τμχ 3-12m

7. Μέθοδος “copy- paste”.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας απολαμβάνουν τη μάθηση αντιγράφοντάς μας, αλλά θέλουν να το κάνουν μόνοι τους, βουρτσίστε κι εσείς τα δόντια σας μαζί του κοιτάζοντας στον καθρέφτη. Δεν θα κάνει μια λεπτομερή δουλειά, αλλά είναι ένα καλό ξεκίνημα.

8. Βοηθήστε το να τελειώσει τη διαδικασία.
Τα περισσότερα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να κάνουν μια διεξοδική δουλειά και οι περισσότεροι γονείς θέλουν να τους βοηθήσουν λίγο στο τέλος. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Προσπαθήστε να κάνετε αυτό το κομμάτι ευκολότερο περιορίζοντας το χρόνο (χρησιμοποιώντας ένα τραγούδι, αντίστροηφη μέτρηση κ.λπ.) ή κάνοντάς το σαν ένα παιχνίδι. Ένα κοινό παιχνίδι που συχνά επιτυγχάνεται είναι να κυνηγάτε τα πράγματα στο στόμα του. Έτσι, μπορείτε να πείτε ότι βλέπετε μια καμηλοπάρδαλη ή μια τίγρη εκεί που πρέπει να πιάσετε ή ακόμα και το φαγητό «Α! Φάγαμε το ρύζι απόψε, σωστά; Ας πάρουμε εκείνο το ρύζι από τα δόντια σου! Α! Βλέπω και λίγο μήλο!» κλπ.

9. Η επιλογή παρέας βοηθά τα παιδιά να συνεργαστούν.
Για να «τελειώσει» τα δόντια της, θέλει το αγαπημένο του κουκλάκι να βουρτσίζει κι εκείνο τα δόντια του; Κρατήστε τ κουκλάκι ή τη μαριονέτα και αφήστε το να «τελειώσει» το στόμα του. Αστείο, αλλά κάνει τη δουλειά.

10. Εάν αντιστέκεται, αλλάξτε σειρά.
Τα μικρά παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν «Η σειρά μου!» έτσι μπορείτε να πείτε «Η σειρά του μωρού να βουρτσίσει τα δόντια του» και στη συνέχεια «Τώρα είναι η σειρά του κούκλου Μάριου» και «Τώρα είναι η σειρά της μαμάς να βουρτσίσει τα δόντια του μωρού!».

Βρεφική Δαχτυλική Οδοντόβουρτσα Σιλικόνης

11. Αντιπερισπασμός στα δύσκολα!
Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να αφήσετε το παιδί να κρατήσει μια διαφορετική οδοντόβουρτσα (ή ακόμα και μία σε κάθε χέρι) ενώ βουρτσίζετε τα δόντια του. Αφήστε το να είναι υπεύθυνο για όλα όσα μπορείτε σχετικά με το βούρτσισμα – την οδοντόβουρτσα που επιλέγει, την οδοντόκρεμα (ή όχι),το τραγούδι, τη θέση του, πόσες φορές πρέπει να πηδήσετε πάνω και κάτω πριν τελειώσει, κλπ. Πολλοί γονείς λένε ότι ταυτόχρονα αφήνουν το μικρό να βουρτσίζει τα δόντια τους και είναι η καλύτερη απόσπαση της προσοχής.

Εάν αντιστέκεται, μην ξεκινήσετε τον εξαναγκασμό. Κάντε ακριβώς τα ίδια την επόμενη μέρα. Έτσι βλέπει ότι το βούρτσισμα των δοντιών παραμένει ακόμα στην ημερήσια ρουτίνα, ακόμα κι αν δεν το ευχαριστιέται, και έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί περισσότερο την αντίστασή του.

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί