xelonakixelonakixelonaki
Πώς να μάθεις το παιδί σου να κοιμάται μόνο του

Τα μικρά παιδιά δεν έχουν διακόπτη. Συχνά, όταν κουραστούν, απλώς έχουν υπερένταση.

Τα νήπια χρειάζονται επαρκή ύπνο για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, από το να ελέγχουν την ψυχραιμία τους στην παιδική χαρά ως το να αντέχουν την αστείρευτη ενέργεια που τα διακατέχει. Ακόμη και το άγχος να λέει αντίο στη μαμά και στον μπαμπά όταν έρχεται η μπέιμπι σίτερ, μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από ένα ξεκούραστο μικρό παιδί σε σχέση με ένα κουρασμένο. Το μικρό παιδί σας δεν το γνωρίζει, αλλά χρειάζεται τον ύπνο του!

Τα κακά νέα είναι ότι μερικά παιδιά φαίνεται να έχουν γεννηθεί ερωτευμένα με τον ύπνο και άλλα όχι. Άλλωστε, ακόμη και πολλοί ενήλικες έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους επειδή επηρεάζονται σίγουρα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν τη φοβερή ικανότητα να κοιμούνται εύκολα. Το όλο θέμα περιπλέκεται με τα πιτσιρικάκια μας γιατί συνηθίζουν πολύ εύκολα στο να κοιμούνται με «παρέα». Κι ενώ εσείς μπορεί να απολαμβάνετε τον ύπνο σας σε ξεχωριστά δωμάτια, φυσικά, από το μικρό σας, εκείνο να αισθάνεται ενστικτωδώς πιο ασφαλές στην παρουσία σας.
Τα καλά νέα είναι ότι ο ύπνος είναι μια συνήθεια και όλα τα παιδιά μπορούν να την υιοθετήσουν. Κι ενώ μερικά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμούνται μόνα τους, όλα τα παιδιά τελικά αρχίζουν να κοιμούνται χωρίς την παρουσία των γονέων και μάλιστα χωρίς δυσάρεστα ξυπνήματα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναπτυχθεί αυτή η συνήθεια, αλλά το παιδί σας μπορεί να μάθει! Δείτε πώς:

1.Ξεκινήστε τη διαδικασία της «ώρας για ύπνο» από νωρίς το βράδυ.

Τα μικρά παιδιά που τρέχουν όλη μέρα δεν μπορούν απλά να αλλάξουν ταχύτητες και να ηρεμήσουν όταν αποφασίσετε ότι είναι ώρα για ύπνο. Οι τελευταίες ώρες πριν πέσουμε στο κρεβατάκι μας πρέπει να είναι ήρεμες και ήσυχες.

2.Ακολουθήστε την ίδια βραδινή ρουτίνα κάθε νύχτα, αν είναι δυνατόν.

Ο στόχος σας είναι μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας. Δείπνο, έπειτα ένα μπάνιο, έπειτα παραμύθι, στη συνέχεια φιλιά και τοποθέτηση λούτρινων με τα οποία μοιράζεται το παιδί σας το κρεβάτι του, μετά κλείνουμε  το φως ενώ τραγουδάμε κάποιο νανούρισμα, είναι ένα παράδειγμα μιας κοινής και αποτελεσματικής ρουτίνας. Προσέξτε να μην είναι περίπλοκη αυτή η ρουτίνα, γιατί τα παιδιά έχουν την τάση – και τον τρόπο- να την παρατείνουν πολύ. Αλλά μην σκέφτεστε την ώρα για ύπνο ως μια αγγαρεία που παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Σκεφτείτε το ως το καλύτερο μέρος της ημέρας, όπου περνάτε πολύ ποιοτικό χρόνο με το μικρό σας.
Ο καλύτερος τρόπος να μη φανείτε πιεστικοί και «κακοί» έιναι να χρησιμοποιείτε το ρολόι για να βλέπουν και να ξέρουν πότε έχει έρθει η ώρα να κάνουν το οτιδήποτε. Ακόμα κι αν δεν ξέρουν ακόμα την ώρα, αναγνωρίζουν το που βρίσκονται οι δείκτες, σε ποιον αριθμό.

«Κοίτα, είναι 7:00! Αν βγούμε από τη μπανιέρα τώρα και να βουρτσίσουμε δόντια, θα έχουμε χρόνο για μια επιπλέον ιστορία πριν κλείσουμε το φως στις 8:30! » Έτσι, είστε στο πλευρό του και δεν χρειάζεται να σας πάει κόντρα γιατί δεν του κάνετε το χατίρι. Αρχίζει επίσης να μαθαίνει για την ευθύνη και να κάνει έξυπνες επιλογές. Και, φυσικά, δώστε αρκετό χρόνο στο μικρό σας, μην είστε ανυπόμονοι και θυμωμένοι

3. Βοηθήστε το μικρό παιδί σας να ρυθμίσει το «βιολογικό ρολόι» του.

Τα νήπια χρειάζονται έναν καθορισμένο χρόνο για να πάνε για ύπνο κάθε βράδυ, έτσι ώστε το σώμα τους να αρχίζει να συνηθίζει σε αυτό. Τα περισσότερα νήπια για παράδειγμα καλό είναι να κοιμούνται μεταξύ 6:30 και 7:30 μ.μ. Ίσως να πιστεύετε ότι αν τα αφήσετε να εξαντληθούν πλήρως θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν πιο εύκολα, αλλά δυστυχώς θα είναι υπερβολικά κουρασμένα και οι ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, θα κλονιστούν. Θα δυσκολευτούνπερισσότερο να κοιμηθούν , θα ξυπνούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ίσως και πάρα πολύ νωρίς το πρωί. Συνεχίστε λοιπόν να διατηρείτε την ώρα του ύπνου νωρίτερα μέχρι να βρείτε αυτή τη μαγική στιγμή που είναι η ιδανική. Ο χαμηλός φωτισμός καθώς και αργές, ήρεμες συνήθειες πριν τον ύπνο, βοηθούν το παιδικό σώμα να  αναγνωρίζει ότι είναι ώρα να κοιμηθούμε. Εάν, για παράδειγμα, καταφέρετε να κάνετε μπανάκι 6:00, να είστε στο κρεβάτι στις 6:30 για παραμύθι και να σβήσετε τα φώτα στις 7:00 μ.μ., είναι πολύ πιο πιθανό να κοιμηθεί από ό, τι αν του φορέσετε πιτζάμες στις 7 : 25 και σβήστε τα φώτα. Το κλειδί είναι να προσέξουμε εκείνα τα χασμουρητά που σηματοδοτούν ότι το μικρό μας νύσταξε.

4. Εγκαταστήστε ένα άνετο κρεβάτι.

Όλα τα παιδιά περνούν από τους φυσιολογικούς κύκλους ύπνου, κατά τους οποίους ξυπνούν λίγο και στη συνέχεια ξαναπέφτουν σε βαθύ ύπνο. Ο στόχος σας είναι να διασφαλίσετε ότι η ταλαιπωρία δεν θα ξυπνήσει το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτών των ξυπνημάτων. Παρόλο που μπορεί να κοιμάται χωρίς να το ενοχλεί ο θόρυβος από την τηλεόραση ενώ βρίσκεται σε βαθύ ύπνο, θα τον ξυπνήσει όταν φτάσει σε ένα πιο αβαθές τμήμα του κύκλου ύπνου. Το σκοτάδι έχει επίσης σημασία. Οι αποχρώσεις του δωματίου ή οι κουρτίνες συσκότισης μπορεί να είναι ανεκτίμητες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το παιδί σας θα κοιμηθεί ενώ μπορεί να έχει ακόμα φως. Η θερμότητα έχει σημασία – εάν το μικρό παιδί σας κλωτσάει τα καλύμματα του, σιγουρευτείτε ότι κοιμάται με πυτζάμες και καλτσούλες. Και φυσικά, μόλις σταματήσει να φοράει πάνα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί την τουαλέτα πριν πάει για ύπνο.

5. Πολλά μικρά παιδιά χρειάζονται ένα βραδινό σνακ για να τα κρατήσουν όλη τη νύχτα …

… ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Το ζεστό γάλα, μια φέτα γαλοπούλας, ένα κομμάτι φρυγανιάς, κάτι όχι τόσο ενδιαφέρον και σίγουρα χωρίς ζάχαρη, λειτουργεί καλύτερα. Αν μπορούν να το φάνε στο δωμάτιό τους, ενώ διαβάζετε μια ιστορία για τον ύπνο, πριν βουρτσίζετε τα δόντια, ακόμα καλύτερα.

6. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φρέσκο ​​αέρα, ηλιοφάνεια και άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η γιαγιά σας είχε δίκιο: τα παιδιά πραγματικά κοιμούνται πιο καλά, όταν παίζουν περισσότερο στην ύπαιθρο και όχι σε μια οθόνη. Το γέλιο είναι επίσης σημαντικό, διότι μετασχηματίζει τη χημεία του σώματος για τη μείωση των ορμονών του στρες.

7. Σταματήστε να το κοιμίζετε στο κρεβάτι σας και μετά να το μετακινείτε στο δικό του

Ο στόχος σας, φυσικά, είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Τα παιδιά στο κρεβάτι σας συχνά κοιμούνται αυτόματα, αφού είναι καθησυχασμένα από την παρουσία των γονέων τους και αφού ο ύπνος με τη μητέρα είναι σίγουρα μια φυσική κατάσταση. Αλλά δεν θα μάθει να κοιμάται μόνο του με αυτόν τον τρόπο.

8. Διδάξτε νέες συνήθειες ύπνου.

Εάν βοηθήσατε το παιδί σας να κοιμάται καθώς το θηλάζετε ή κουνώντας το, τότε όταν ξυπνά λίγο κατά τη διάρκεια των κανονικών κύκλων ύπνου, είναι πιθανό να σας αναζητήσει, γιατί πρέπει να θηλάσει ή να το κουνήσετε ξανά για να κοιμηθεί. Αν δεν θέλετε να το χρειάζεται αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο στόχος σας τώρα είναι να το βοηθήσετε να κοιμηθεί στο κρεβάτι του. Αυτό σημαίνει να το βάλετε στο κρεβάτι όταν είναι ξύπνιο, ώστε να μπορεί να συνηθίσει να κοιμάται εκεί. Η αλλαγή στην καθιερωμένη συνήθεια του ύπνου μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση – είναι δύσκολο για το παιδί να καταλάβει γιατί δεν θα το θηλάσετε για παράδειγμα. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστεί τη στενή σας φυσική εγγύτητα, να καθίστε δηλαδή κοντά του.

Όσον αφορά στο θηλασμό, δοκιμάστε να θηλάσετε στο σαλόνι πριν ξεκινήσετε τη ρουτίνα του ύπνου. Δεδομένου ότι ο θηλασμός είναι μια πιο δύσκολη συνήθεια για να σταματήσει, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια διαδικασία δύο σταδίων. Κατ ‘αρχάς, συνηθίστε το παιδί σας να κοιμάται χωρίς να θηλάζει, και στη συνέχεια μειώστε σταδιακά την ώρα που κάθεστε δίπλα του για να κοιμηθεί.

11. Εξηγήστε στο παιδί σας τι πρόκειται να συμβεί.

Αναπαραστήστε τη σκηνή που το παιδί σας πάει για ύπνο χρησιμοποιώντας ένα από τα αγαπημένα του λούτρινα. Το κουκλάκι σε αυτή τη σκηνή αντιστέκεται στον ύπνο. Η μαμά ή ο μπαμπάς λέει «Ώρα για ύπνο» και το μωρό ζητά να το πάρουν αγκαλιά. Η μητέρα λέει «όχι, απλά θα μείνω δίπλα σου στο κρεβάτι». Το μωρό φωνάζει, αλλά η μητέρα το βάζει στο κρεβατάκι του και είναι παρηγορητική λέγοντας  «σου αρέσει να σε κουνάω για να σε πάρει ο ύπνος αλλά μπορείς να μάθεις να κοιμάσαι μόσο σου … πρέπει να είμαστε στο κρεβάτι … Είμαι εδώ μαζί σου … «. Οι γονείς μένουν ήρεμοι και τρυφεροί και επιμένουν ότι ήρθε η ώρα για ύπνο.

Το παιδί σας θα ταυτιστεί με το παιχνίδι του και θα δει ότι τελικά πηγαίνει για ύπνο. Μπορείτε να το κάνετε όσο αστείο θέλετε αλλά βεβαιωθείτε ότι οι γονείς πάντα καθησυχάζουν το παιδί ότι είναι εκεί και το τέλος είναι πάντα ότι το μικρό ευτυχώς πηγαίνει για ύπνο.

12. Ξεκινήστε αργά.

Ξεκινήστε κρατώντας το παιδί σας αγκαλιά μέχρι να κοιμηθεί – όχι ξαπλωμένη, που ενδέχεται να σας πάρει ο ύπνος.

Μόλις συνηθίσει να κοιμάται με αυτόν τον τρόπο, η επόμενη φάση είναι να το αγγίζετε, αλλά όχι να το κρατάτε αγκαλιά. Τελικά, θα μπορέσει να κοιμηθεί μαζί σας απλά κρατώντας το χέρι του ή βάζοντας το χέρι σας στο μέτωπό του. (Συχνά βοηθά να δώσετε στα παιδιά ένα λούτρινο μαλακό κουκλάκι ή μαξιλάρι).

Όταν μπορεί να κοιμηθεί αγγίζοντάς σας, αλλά χωρίς αγκαλιά, αρχίστε να κάθεστε δίπλα στο παιδί σας ενώ κοιμάται, χωρίς να τον αγγίζετε. Στην αρχή, ίσως χρειαστεί να καθίσετε αρκετά κοντά σε αυτό ώστε να μπορεί να σας αγγίξει για λίγο εάν θέλει.

Τέλος, αρχίστε να κάθεστε όλο και πιο μακριά, μέχρι να βρεθείτε έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου. Μπορείτε να διαβάσετε κάτι με φακό ή να ακούσετε μουσική. Αν το παιδί σας προσπαθήσει να καθίσει στο κρεβάτι, απλά να του υπενθυμίσετε σε με σταθερή και ήρεμη φωνή ότι «είναι η ώρα για ύπνο και πρέπει να είμαστε ξαπλωμένοι».

Μια άλλη παραλλαγή αυτής της διαδικασίας είναι να μετακινηθείτε ήσυχα στο δωμάτιο, να διπλώσετε τα ρούχα, ενώ το παιδί σας κοιμάται. Αυτό παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας ότι είστε στο δωμάτιο.

Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι κάποιες μέρες γίνονται βήματα προς τα πίσω και ίσως  χρειάζεται να το αγγίζετε ξανά, για παράδειγμα. Αυτό είναι εντάξει και δεν θα επηρεάσει την προσπάθειά σας, αρκεί την επόμενη μέρα να επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας.

13. Τι γίνεται αν κλαίει;

Το μικρό σας μαθαίνει νέες συνήθειες ύπνου και αυτό είναι δύσκολο γι ‘αυτό. Μπορεί να κλαίει και να ζητάει να κάνετε τα πράγματα με τον παλιό τρόπο. Σας δείχνει όλο τον φόβο του να είναι χωρίς εσάς. Εξάλλου, γι ‘αυτό ο χρόνος για ύπνο είναι σαν να το στέλνεται στη Σιβηρία και είναι λογικό να φοβάται. Η δουλειά σας είναι να ακούσετε και να αναγνωρίσετε:   «Καταλαβαίνω ότι ανησυχείς … Θα είμαι πολύ κοντά … Θα έρθω πάντα όταν με φωνάξεις … Ξέρω ότι μπορείς να κοιμηθείς χωρίς εμένα».

Όταν τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να φωνάξουν την αγαπημένη τους παρουσία, θα κοιμηθούν πιο εύκολα. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να αφήνεις ένα παιδί να ουρλιάζει επειδή το άφησες μόνο του με τους φόβους του. Η παραμονή με το παιδί του δίνει τη δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του.

Τι γίνεται αν γίνει υστερικό; Πάρτε το αγκαλιά. Όταν βγάζει το θυμό του όσο βρίσκεστε εκεί, είναι καλό. Μην απομακρύνεστε από αυτό καθόλου ταχύτερα από ό, τι μπορεί να χειριστεί γιατί το κλάμα είναι ηρεμιστικό πολλές φορές, αλλά η υστερία σίγουρα δεν ευνοεί τον ύπνο. Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας είναι πολύ αναστατωμένο, δεν υπάρχει λάθος στο να προσπαθείτε ξανά όταν είναι μεγαλύτερο ή απλά να κάνετε τη διδασκαλία σας πιο σταδιακή.

Θα τραυματιστεί με το κλάμα; Θυμηθείτε ότι καλό είναι να διδάξετε το παιδί σας όσο το δυνατόν πιο σταδιακά. Ενώ το παιδί σας μαθαίνει πως να κοιμηθεί μόνο του, ένας γονέας είναι στο δωμάτιο, κουνώντας ή κρατώντας το, καθησυχάζοντας και αγγίζοντάς το. Εάν το παιδί σας κλαίει, βρίσκεστε σε φυσική και λεκτική επαφή μαζί του, παρηγορώντας το. Παρόλο που ενεργά «διδάσκετε» το παιδί σας για να κοιμηθεί, αυτό δεν είναι σημαίνει ότι πρέπει α γίνετε σκληροί και να εγκαταλείψετε το δωμάτιο.

Να θυμάστε επίσης ότι οι πρώτες νύχτες είναι οι πιο δύσκολες. Αν το μικρό σας είναι συνηθισμένο να το κουνάτε για να κοιμάται και τώρα λέτε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό , είναι πιθανό να διαμαρτυρηθεί με σθένος. Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει άλλον τρόπο για να κοιμηθεί. Αλλά εάν το πάτε σιγά σιγά με τη νέα ρουτίνα, χρησιμοποιώντας τα λούτρινα,  με το να παραμείνετε δίπλα στο κρεβάτι του και να το καθησυχάζετε , τελικά θα ξαπλώσει και θα κοιμηθεί. Η πρώτη νύχτα θα μπορούσε να πάρει μια ώρα. Μέσα σε μια εβδομάδα, μπορεί να χρειάζεται πολύ λιγότερο.

14. Night Wakings …

Συνήθως μειώνονται καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να κοιμούνται, επειδή όταν ξυπνούν ελαφρώς τη νύχτα δεν κοιτάζουν γύρω για τη μαμά ή τον μπαμπά. Όσο το παιδί σας εξακολουθεί να σας χρειάζεται να κοιμηθείτε, πιθανότατα θα ξυπνήσει τη νύχτα. Για την ενδιάμεση αυτή περίοδο, πολλοί γονείς βρίσκουν ευκολότερο να αφήσουν το παιδί τους να πάει στο κρεβάτι μαζί τους, αλλά αυτό απλά επιβραδύνει την προσπάθειά σας.

Μόλις κοιμηθεί χωρίς να το αγγίζετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι συνήθως σε θέση να ξαναπέσει για ύπνο τη νύχτα χωρίς να σας ξυπνήσει. Εάν ξυπνήσει και σας χρειαστεί τη νύχτα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς επιστρέφοντάς το στο κρεβάτι και να επαναλαμβάνοντας τη ρουτίνα ύπνου.

Ειδική σημείωση για τις μητέρες που θηλάζουν τα νήπια: Είναι καλό να θηλάσετε το νήπιο το βράδυ. Ωστόσο, πολλά νήπια που θηλάζουν τη νύχτα, ξυπνούν ζητώντας γάλα. Αν αποφασίσετε να «σπάσετε» τη συνήθεια της νυχτερινής φροντίδας, βοηθά πολύ να στείλετε τον μπαμπά όταν το μικρό σας ξυπνά τη νύχτα. Όσο ο μπαμπάς είναι εκεί για να την παρηγορήσει, η διαμαρτυρία για την απουσία της μαμάς δεν θα το τραυματίσει.

15. Αναγνωρίστε το θάρρος και την απώλεια του παιδιού σας.

Πείτε πόσο υπερήφανοι είστε όταν κάνει πρόοδο στην εκμάθηση του ύπνου. Χρειάζεται κάποιο κίνητρο για να κάνει αυτό που πρέπει, και τελικά, είναι ένα δύσκολο πράγμα για τα περισσότερα μικρά παιδιά. Όταν κάνετε τα μικρά σκετς σας με τα λούτρινα, βεβαιωθείτε ότι οι γονείς των ζώων είναι περήφανοι για το παιδί. Οποιοδήποτε άλλο κίνητρο μπορείτε να του δώσετε θα είναι επίσης πολύτιμο. Μερικά παιδιά ανταποκρίνονται σε μικρά βραβεία το πρωί.

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί